Talluskylä

Kyläyhdistys

4.4.2022 pidettiin vuosikokous. Puheenjohtajana jatkaa Matti Laukkanen, eivätkä rivit ole rakoilleet hallituksessakaan vaan jäseninä jatkavat Keijo Lintunen, Veijo Tiirikainen, Juha Immonen, Markku Huuskonen, Mirja Jäkälä ja Tarja Karhunen. Varajäsenistö: Carita Myyryläinen, Päivi Asikainen, Raija Tiikkainen, Mirja Tiirikainen, Alma Hyvönen, Kirsi Niskanen.

Kylällä on nyt romunkeräysrahoilla hankittu defibrillaattori! Suurkiitos romuistaan luopuneille hyvän asian puolesta ❣️ Järjestämme käyttökoulutuksen ja toivomme että kaikki pysyisivät niin kunnossa ettei sydäniskuriin tarvitsisi turvautua!

Vuodelle 2022 suunnittelimme mukavia tapahtumia. Kesäkuulle avoimet kylät-päivää kirkko keskellä kylää-teemalla. Ja koska olemme  useasti huomanneet että yhteistyössä on voimaa toteutamme päivän yhdessä vapaaseurakunnan kanssa. Heidän kanssaan syksymmällä on tarkoitus järjestää myös hengellisten laulujen tilaisuus. Saattaapa olla että näätte kylällämme myös taidetta akvarellinäyttelyn muodossa.

Heilumme Talluskylästä mukana ainakin Tervo-päivillä ja iltatorilla heinäkuussa. Uimaranta on tarkoitus kunnostaa myös, sillä ainakin laituri on jo sangen huonokuntoinen.

Syksypuolella toivoisimme pitävämme kyläpäivää johon vierailijaksi saisimme kunnanjohtajan sekä kuulisimme kotihoitopalveluiden järjestämisestä.

Rosvopaisti-faneille ikävä uutinen on se että olemme päättäneet toistaiseksi luopua tapahtuman järjestämisestä.

Toivoisimme joukkoomme uusia kasvoja, et tarvitse omata erityistaitoja, riittää että olet halukas toimimaan oman kotiseutusi hyväksi meidän kaikkien kanssa yhteistyössä. Ota yhteyttä rohkeasti, myös mökkiläisiä arvostamme kyläyhteisömme täysivaltaisina jäseninä🙂

Kuulumisia kyläyhdistykseltä

Vuosi on taas vierähtänyt vilkkaan.. 

28.4.21 pidettiin hallituksen vuosikokous. Puheenjohtajana jatkaa Matti Laukkanen, sihteerinä Tarja Karhunen. Hallituksen varsinainen jäsenistö: Veijo Tiirikainen, Mirja Jäkälä, Markku Huuskonen, Juha Immonen, Carita Myyryläinen ja Tarja Karhunen. Varalla: Keijo Lintunen, Päivi Asikainen, Raija Tiikkainen, Mirja Tiirikainen, Alma Hyvönen ja Kirsi Niskanen. Varapuheenjohtajaksi valittiin 9.5.21 pidetyssä järjestäytymiskokouksessa Juha Immonen. 

Tänäkään vuonna emme valitettavasti voi järjestää kesän perinteisiä tapahtumia, Rosvonpaistia tai Avoimet kylät-tapahtumaa. Olemme kumminkin Talluskylän porukalla mukana 2. ja 23.7 Tervon tori-illoissa ja heinäntekotalkoot pidämme heinäkuulla kylän keskustassa. Metalliromua kerätään kesäkuulla ja siitä saatu tuotto ohjataan yhteiseen hyvään, hankimme kylällemme defibrillaattorin. Mahdollisesti syksymmällä järjestetään jonkunlainen "turinapäivä", mikäli koronatilanne antaa myöten.

Kevättervehdys kyläyhdistykseltä😊

9.3.2020 pidetyssä vuosikokouksessa päätettiin jatkaa aiemman vuoden jäsenistöllä.

Koronapandemia vaikuttaa myös Talluskylän elämään siten että avoimet kylät - tapahtumaan kaavailtu ohjelma siirtynee ensi kesään ja Rosvonpaistikin on valitettavasti peruttava tältä vuodelta. Loppuvuoden ohjelmistosta tiedotetaan myöhemmin. 

On taas tullut aika kyläyhdistyksen vuosikokouksen... Sääntömääräinen vuosikokous pidetään siis ma 9.3 klo 18.Talluskylän Ns-talolla. Tervetulloo! 

Keväiset terveiset kyläyhdistyksestä.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 15.4.2019.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa tuttuun ja turvalliseen tapaan Matti Laukkanen (puh. 0400-587898).

Muu jäsenistö: Päivi Asikainen, Kirsi Niskanen, Tarja Karhunen, Juha Hämäläinen, Juha Immonen ja Veijo Tiirikainen.

Varamiehinä ja naisina: Raija Tiikkainen, Mirja Tiirikainen, Mirja Jäkälä, Alma Hyvönen, Keijo Lintunen ja Markku Huuskonen

Tulevan kesän tapahtumista mainittakoon Avoimet Kylät-tapahtuma Ns-talolla lauantaina 8.6.2019 klo 13-15. Katselemme kuva-aarteita Tervo-seuran valokuva-arkiston kätköistä. Mikäli et jostain syystä pääse tulemaan kylätapahtumaan, on valokuvanäyttelyyn mahdollista tutustua myös sunnuntaina 16.6 ja 30.6 klo 13-15 välisinä aikoina sekä tietysti Rosvonpaistilla. Voipa olla että pääset myös ratkomaan paikallisia kuva-arvoituksiakin..

Rosvonpaistilla pistetään suut makeaksi lauantaina 6.7.2019 klo 18.00 alkaen. Lisäinfoa tuonnempana.

Tervetuloa kylämme tapahtumiin sankoin joukoin.

Pientä infoa tulevasta: Kyläyhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidetään ma 16.4.2018 klo 18 Ns-talolla. Tarjolla kahvia ja känttyä, tervetuloa sankoin joukoin!

Tulevana kesänä osallistumme jälleen Avoimet Kylät - tapahtumaan. Tapahtumaa vietetään lauantaina 9.6. yhdessä Marttojen ja Nuorisoseuran kanssa - teemanahan on Ns-seura 110 vuotta ja Martat 80 vuotta.

Rosvonpaistia käräytellään kuopassaan heinäkuun 7. päivä.

Molemmista tapahtumista lisätietoa hieman lähempänä kesää sitten :)

Avoimet Kylät - tapahtumaa vietetään Nuorisoseurantalolla lauantaina 10.6. klo 13-15. Esillä vanhoja valokuvia kylältä ja kyläläisistä. Tulkaahan muistelemaan 'vanhoja aikoja'. Nuorempi väki voisi tuoda tullessaan ikäihmisiä tunnistamaan kuvia ja kertomaan tarinoita kylästämme. Tarjolla kahvia ja pullaa.

Kuvassa Talluskylän Nuorisoseuran näytelmäkerho, vuodesta ei ole tietoa. Tämänkin kuvan henkilöiden tunnistusta kaivataan. Kuvan saat suuremmaksi klikkaamalla kuvaa.

Avoimet Kylät-tapahtumaan osallistumme tulevana kesänä kolmannen kerran. Tapahtumaa vietetään kylällämme 10.6. ns-talolla vanhoja valokuvia katsellen, kuvien tapahtumia ja ihmisiä muistellen. Lisäinfoa myöhemmin.

24.4.2017 pidettiin kyläyhdistyksen vuosikokous. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Matti Laukkanen.                                                                                                               Muut jäsenet: Tarja Karhunen, Mirja Jäkälä, Raija Tiikkainen, Veijo Tiirikainen, Päivi Asikainen ja Heidi Hämäläinen.                                                                                          Varajäsenet: Kirsi Niskanen, Liisa-Maija Väätäinen, Markku Huuskonen, Juha Hämäläinen, Juha Immonen ja Alma Hyvönen.

Toki yhdistyksessämme ei tuijotella titteleihin jäsen/varajäsen, vaan kaikki ovat yhtälailla touhuissa mukana 🙂

Avoimet Kylät-tapahtuma Ovilla la 11.6. klo 11-14. Tervetuloa! Klikkaamalla kuvaa saat tapahtuman mainoksen suuremmaksi :)

Nyt kaivelemaan kaapeista joutavat ja ylimääräiset tavarat! Takakontti-kirppikselle saat tulla myymään, emme peri paikkamaksuja 🙂

31.3.2016 Kyläyhdistyksellä uusi hallitus. Nimet näkyvissä tämän sivun alalaidassa. Järjestäytymiskokous pidettäneen lähiaikoina. Kutsu tullee tekstiviestinä, joten ilmoitelkaa ajantasaiset puh.nrot Heidille :)

Kyläyhdistyksen VUOSIKOKOUS torstaina 31.3. klo 18. Kahvitarjoilu. TERVETULOA!

Netin syövereistä löytyi tämmöinen :) Pieni videonpätkä kunnanjohtajan toissa kesäiseltä Talluskylän vierailulta ja Ovet-teoksen avajaisilta.

Taakse jäivät niin Rosvon paisti, heinänteko-talkoot kuin tori-iltakin. Kovasti olemme kesällä puuhanneet - isosti kiitoksia kaikille osallistujille. 

Heinät ovat seipäillä ovien 'lomassa' vielä jonkun aikaa - erinomainen paikka vaikka pienelle piknikille ja piilosilla leikeille :)

Avoimet Kylät - tapahtuma sunnuntaina 28.6.2015

Tapahtumaa vietettiin ovilla, kirpparilla ja kirkossa erittäinkin onnistuneissa merkeissä. Aurinko helli yllättävän suurta osallistujajoukkoa ja muurinpohjaletut hävisivät parempiin suihin alta aikayksikön - onneksi saimme nopeasti lisää taikinaa :)

Iloksemme myös uudet 'ovet'-aiheiset postikortit tekivät kauppansa. Jos jäit vielä vaille omia kortteja - ei hätää. Kortit ovat myynnissä myös Rosvon Paistilla ja tulevat sitten myyntiin myös Puotiin ja Puhvettiin.

Sunnuntaisessa tapahtumassa piipahti paikalla pariskunta hyvin mielenkiintoisen laitteen kanssa - jonkun sortin ilmakuvaus-vehje tuo oli ja tässä ohessa yksi kuva ovilta yläilmoista otettuna. (klikkaamalla kuvaa saat kuvan isommaksi).

Suuret kiitokset kaikille tapahtumaan osallistuneille - niin 'kylässä käyneille' kuin tapahtumaa toteuttamassa olleille :)

Kyläyhdistyksen reippaat 'kesä-hemmot', eli kesäduunarit Aapo ja Sakari. Pojat ovat siistineet paikkoja sekä sunnuntain Avoimet Kylät - tapahtumaa, että Rosvon Paistia varten. Hyvä Aapo ja Sakari!

Kesäkuun viimeisenä sunnuntaina sitten koko kylä (ja tutut, sukulaiset ja kumminkaimat muualta) mukaan Avoimet Kylät-tapahtumaan! Ovet-teosta on kunnostettu talven jäljiltä ja ovien tarinoita on tullut lisää. Kirppari Kaneli ja kirkko pitävät ovensa myös avoinna. Ovilla voi kuulla tarinointia Talluskylästä ja kirkon luona kerrontaa kirkon historiasta. Kahvihampaan kolotusta helpotetaan, janoisille myös mehua. Vatsat täytetään muurinpohjaletuilla. Muistoksi päivästä voit ostaa Ovet-teoksesta tehtyjä postikortteja. Näkemisiin siis sunnuntaina 28.6. klo 12-15.

Uimarannan kunnostustalkoot

Emmepäs pääsekään talkoilemaan uimarannalle vielä 2.6., kuten alunperinen suunnitelmamme oli. Vesi on vielä liian korkealla. Odotellaan veden laskua ja sovitaan uusi ajankohta tuonnempana. 

Ajankohtaista ja alustavaa kesän 2015 suunnittelua

Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa päätettiin, että hallitus jatkaa samalla kokoonpanolla kuin viimekin vuonna.

Tulevaa kesää onkin jo suunniteltu innolla:

Uimarantamme ei ole aivan edustavimmillaan tällä hetkellä, joten alustavasti sovittiin uimarannan kunnostustalkoot Tiistaille 2.6. klo 18. Raivataan vähän risukkoa, haravoidaan ja askarrellaan paikalle penkit ja pöydät. Veijo taisi jo lupailla pitkän penkin, mutta jos jonkun nurkissa pyörii jotain joutavaa, kestävää ja pöydäksi kelpaavaa, niin mielellään otamme lahjoituksen vastaan :) Talkoista tiedoitetaan vielä lähemmin, kelit huomioon ottaen.

Kesäkuun lopulla Pohjois-Savon kylät ry järjestää Avoimet Kylät-tapahtuman. Tarkemmin sanottuna 26-28.6. Talluskylämme osallistuu tapahtumaan pitämällä 'Ovet' auki sunnuntaina 28.6. klo 12-15. Ovilla myydään tuolloin kahvia, mehua ja lettuja. Toivotaan, että saamme vierailijoita paikalle muista kylistä.

Sunnuntaina 5.7. Ovi-kirkko. Tervon Srk, kyläyhdistys tarjoaa kirkkokahvit ja pullat

Rosvonpaisti la 11.7. klo 18. Ohjelmasta, talkoo tarpeesta jne. tiedoitetaan myöhemmin.

Ovia kunnostetaan ja lisäillään, kunhan kelit ja pelto sen sallivat. 

Suunnitelmissa olisi myös 'jotain mukavaa' yhdessä oloa ilman sen kummempaa työntekoa ja talkoilua, mahdollisesti mato-onkimista ja makkaranpaistoa, Liesjärven ympäriajot polkupyöräillen jne.

Kartanolla kuunneltua

Kartanolla kuunneltua on Kielo Ovaskaisen kirjallinen tuotos vuodelta 1966. Teos kertoo Pohjois-Savolaisten maalaistalojen rakennuksista, esineistä ja niiden nimistä 1800-luvun lopulla.

Miksi tämä teos kiinnostaa meitä Talluskyläläisiä?

                '...Ehkäpä kaikki olisi jäänyt vain suunnitelmaksi, ellen perheasioitteni 

                tähden olisi talvisodan syttyessä joutunut keskelle sydän-Savoa: Tervon

                Talluskylään, joka lähinnä huonojen kulkuyhteyksien vuoksi eli hämmästyttävän

                vanhanaikaista elämää. Ja työni kannalta oli erikoisen onnellista, että asuin

                kylän vanhanaikaisimmassa talossa, nimittäin Tuppilahdessa...'

                                                                   -Kielo Ovaskainen-

Talot, joiden esineistöön ja rakennuksiin kirjassa perehdytään, ovat Karttulan, Tervon, Maaningan ja Pielaveden pitäjää, jotka kuuluivat 1800-l puolivälissä Pielaveden suureen seurakuntaan ja 1870-l Kuopion kihlakuntaan. Jos kuitenkin otetaan keskipisteeksi Talluskylän Savikko, sijaitsevat ko. talot parinkymmenen kilometrin säteellä.

Matti Laukkanen on saanut haltuunsa muutamia kymmeniä kappaleita Kartanolla Kuunneltua-kirjaa ja oman opuksesi saat kirjahyllyä koristamaan ottamalla yhteyttä Mattiin. Hintakaan tuskin nousee ylitsepääsemättömäksi esteeksi 😀

Ympäristötaideteos OVET

22.5. Kylän miehet työssä - Ensimmäiset ovet nostettiin pystyyn ja hyvältähän tuo näyttää 🙂 Ovia on lupailtu mukaan teokseen ihan mukavasti, mutta edelleenkään emme kieltäydy vastaanottamasta lisää ovia - päinvastoin. Heittäkäähän nyt kaikki ylimääräiset ovenne pellolle! 🙂 

10.6.2014  Ovia on jo mukavasti pystyssä ja lisää ovia odottelee pystyttämistään. Ovi-teoksen rakentamista on vesisateiden löysyttämä pelto hieman hidastanut, mutta tarkoituksena olisi saada teos 'esittelykuntoon' Tervopäivän (28.6.) viikonloppuun mennessä. Tiedossa siis todennäköisesti kahdet talkoot tiiviissä tahdissa, kunhan pelto taas traktoria kannattelee.  -Heidi-      Ps. Jos nurkista löytyy vanhoja kumisaappaita, niin viskatkaahan niitä Matin pihalle, niitä tarvitaan teoksen yhteyteen 😀

22.6.2014. Torstaina 19.6 pystytettiin parikymmentä ovea lisää. Tavoitteena olisi saada alkavan viikon tiistaina vielä kymmenkunta ovea pystyyn, mikäli pelto kestää traktorilla ajaa. Tämän jälkeen on kävelysillan rakentaminen Lummekankaantieltä alueelle. Valitettavasti tavoiteaikataulua (Tervo-päivä viikonloppu) on pakko siirtää heinäkuun puolelle. Päivämäärä tarkentuu lähiaikoina.  

-Matti-

25.6.2014. Tiistaina 24.6. nostettiin pystyyn viimeiset ovet (ainakin tältä kesältä). Teos on siis viimeistelyä vaille valmis. Viimeistelyihin kuuluu mm. kävelysillan rakentaminen ja ovien tarinoiden kiinnitys - jokaisella ovella on siis oma tarinansa. Käykäähän lukemassa sitten. Tätä varten kaipailemme edelleen vanhoja kumisaappaita, niin ei tarvitse 'pyhäkengissä' kenenkään heinikossa kahlata, vaan voi ottaa saappaat lainaan teoksen vierestä.

Kuten Matti jo laittoikin, niin ihan emme Tervo-päivän viikonloppuun 'avajaisia' ehdi puuhata, mutta onneksi sattui paljon parempi päivä - eli OVEN AVAJAISIA vietetään TIISTAINA 1.7. kunnanjohtaja Petteri Ristikankaan vierailun yhteydessä. Aikataulullisesti klo 13 - 14 välisenä aikana. Kunnanjohtaja piipahtaa kauppa-autolla n.klo 13, jonka jälkeen hän julkistaa teoksen virallisesti 'avatuksi'. Sitten on kahvittelua Kanelissa n. klo 14 - tulkaahan kaikki kynnelle kykenevät seuraamaan avajaisia ja sitten jututtamaan Ristikangasta Kaneliin.

-Heidi-

5.7.2014. Ovien avajaisia vietettiin tiistaina 1.7. kunnanjohtajan kylävierailun yhteydessä. Yleisöä saapui paikalle todella mukavissa määrin - taisipa kauppa-autokin tehdä ennätys myynnin tämän kylän osalta. Media näkyvyyttä ja -kuuluvuutta saimme Savon Sanomissa, Sisä-Savo lehdessä ja Yle Savossa :) Kiitos kaikille osallistujille - yleisölle, talkooväelle ja ovien lahjoittajille!

-Heidi-         

Hallitus 2018

Puheenjohtaja Matti Laukkanen 0400-587898 mattiklaukkanen@gmail.com

Jäsenet                                            Varajäsen

Mirja Jäkälä                                    Juha Hämäläinen                                                     

Veijo Tiirikainen                               Markku Huuskonen

Heidi Hämäläinen                             Päivi Asikainen                                      

Raija Tiikkainen                               Juha Immonen

Kirsi Niskanen                                  Liisa-Maija Väätäinen

Tarja Karhunen                               Alma Hyvönen